پمپ آب یکی از دستگاه های بسیار مهم در صنعت های گوناگون می باشد که در منازل مسکونی نیز بسیار کاربردی است. به طور کلی پمپ آب دارای انواع بسیار گوناگونی می باشد که یکی از آن ها پمپ کف کش بوده. پمپ کفکش یکی از تجهیزاتی می باشد که به طور همزمان با پیشرفت و مدرن شدن کارخانه ها و صنایع، پا به عرصه ی بازار گذاشته است.
شیوه ی کلی کار پمپ کف کش یا همان(EPS) لجن کشی می باشد، به طوری که کفکش با بیرون آوردن آب های صاف و آلوده که املاحی همانند گل ولای، شن های ریز ، لجن ته نشین شده و باقی مانده های کوچک ، عمل کف کشی را به انجام برساند.
در این مقاله از پی فارم پمپ کف کش را بیشتر مورد برسسی قرار می دهیم و با کاربرد ها و اجزای آن آشنایی بیشتری پیدا خواهیم کرد .
کف کش چیست؟
کفکش یا پمپ ( EPS ) از لحاظ ساختاری مثل پمپ های توربین عمودی طراحی شده اند . به طور کلی یک موتور برق، پمپ را به حرکت در می آورد و انرژی سیال را بیشتر می کند. پمپ کف کش دارای یک شفت عمودی و پمپ گریز از مرکز می باشد که فشار سیال خروجی به چرخش پروانه ها بستگی دارد. در کف کش آب بندی مکانیکی مورد استفاده قرار می گیرد که آب به درون موتور نفوذ پیدا نکند. پمپ و پوسته موتور از آلیاژ آلومینیوم ساخته شده است ولی درپوش پمپ و پروانه از جنس چدن داکتیل هستند .
شفت از جنس فولاد ضدزنگ303 می باشد و کلیه جنس پیچ ها از جنس فولاد ضد زنگ می باشند که مقاومت آنها را در مقابل خوردگی چند برابر بیشتر می کند.اگر در پمپ بیشتر از یک عدد پروانه مورد استفاده قرار گیرد ، آن دستگاه پمپ کف کش چند مرحله ای نامیده می شود که پره ها یا روی یک شفت قرار خواهند گرفت و یا به صورت جداگانه می باشند .
کاربردهای پمپ کف کش
پمپ کفکش با بدنه استیل را در جاهایی که آب آن مقداری شور می باشد و یا دارای خاصیت اسیدی بوده مورد استفاده قرار می دهند . همچنین در جاهایی که آب آشامیدنی تمیز و قابل نوشیدن دارند، پمپ های کف کشی که بدنه آن ها از جنس آلومینیوم و چدن درست شده است استفاده می شوند .
از پمپ های کف کش در مصارف مسکونی ، آبیاری مزارع کشاورزی ، انتقال سیالات گوناگون صنایع دارویی و غذایی ، انتقال دادن آب چاه ، انتقال آب استخر و مخازن ، تخلیه پسابهای فاضلاب ، گودال ها و حوضچه ها ، در تخلیه پساب ناشی از باران و فواره ها هم استفاده می شود.در ادامه نیز برخی کاربرد های کف کش را به طور دقیق تر بیان می کنیم .
- از کف کش برای پمپاژ کردن آب های گل آلود و صاف استفاده می کنند
- تخلیه لجن های ترکیب شده با آب ب وسیله ی کف کش
- تخلیه پساب های ایجاد شده توسط باران
- تخلیه مایع های دارای گاز و هوا بوسیله کف کش
- پمپاژ کردن فاضلاب های فعال
- صنایع چوب و کاغذ
- صنایع ساختمانی
- صنایع چرم سازی
- انتقال آب یا سیالات در صنایع غذایی
- فواره های حوض
- لجن کشی فاضلاب
- مزارع پرورش ماهی و صنایع کشاورزی
- آبیاری گلخانه ها و باغ ها
- لجن کشی چاه ها و مخازن
نکات مهم در نگهداری پمپ کفکش
به هیچ عنوان جهت جابجایی از کابل برق متصل به پمپ بهره نگیرید و به جای این کار فقط و فقط از حلقه ی بالای موتور برای جابه جایی استفاده کنید تا مشکلی پیش نیاید .
صافی پمپ، با توجه به نوع سیال در طول دوره های مشخصی از زمان باید بازرسی فنی شود.
بلبرینگ های شیار عمقی این تجهیزات دارای محفظه گریس هستند و باید بعضی اوقات بازبینی و با گریس تمیز پر شوند.
در بالای کف کش ها پیچی به منظور اضافه کردن روغن موجود می باشد که تقریبا 4-3 لیتر روغن در مخزن آن قرار می دهند.
زمان تعویض روغن این گونه محصولات 4000 ساعت کاری است، در زمان تعویض باید رنگ روغن حتما زرد باشد که نشانه سلامت سیل باشد و در صورت نفوذ اب به داخل پمپ باید سیل تعویض شود.
در صورت نداشتن آگاهی از نوع روغن مورد نیاز این دستگاه، می توانید از روغن های SAE20W و SAE10W استفاده کنید.
حایز اهمیت ترین نکته در نصب کف کش ، کنترل املاح آب است؛ چرا که کف کش ها توانایی پمپاژ آب تمیز با املاح کم می باشند و باید به بیشترین قطر ذرات عبوری معیین شده برای هر مدل در کاتالوگ مربوطه آن ها توجه نمود.
راهنمای استفاده از پمپ کف کش
پیش از شروع به کار کفکشی، مکانی که مشخص کردین رو پر از آب نمایید و پمپ رو درون آن جای مورد نظر قرار دهید. توجه داشته باشید که برای پمپ کردن لجن ها ولتاژ برق مورد نیاز تامین شده باشد چون در غیر اینصورت سبب کم کاری پمپ و یا نیم سوز شدن آن خواهد شد. پمپ های تک مرحله ای را فقط برای چاه هایی با قطر 12 اینچ مورد استفاده قرار دهید . البته موتور پمپ توسط آب خنک خواهد شد. بهتر است پیش از انتخاب موتور به دبی و نمودار ارتفاع یا هد پمپ توجه کافی را داشته باشید.