درخت بنه یا همان پسته وحشی از دسته درختان مثمر به شمار رفته که در اکثر مناطق رشد خواهد کرد که میوه کروی و گرد مانندی مثل پسته دارد که مقداری کوچکتر از آن می باشد و جهت رشد در مناطق کم آب مناسب می باشد و از ارزش تجاری با ارزشی برخوردار می باشد که استفاده های گوناگون آرایشی، غذایی و بهداشتی و … از آن خواهند کرد که از نظر نوع ویتامین و منابع موجود در نوع خودش بی نظیر می باشد به همین علت گیاهی دارویی نیز به شمار خواهد رفت که خیلی راحت از طریق بذر تکثیر خواهد شد.
جهت کاشت در بخش های کوهستانی مناسب می باشد که جهت رشد نسبت به خاک خیلی حساس نمی باشد و به رشد خود ادامه خواهد داد که از ارقام و واریته های گوناگونی برخوردار می باشد. در ادامه با ما با معرفی بهتر این درخت بی نظیر همراه باشید.
مشخصات گیاهی کامل درخت بنه:
درخت بنه درختی از خانواده پسته به شمار میرود که با نام پسته وحشی نیز شناخته شده است و به علت خواصی با ارزشی که در ترکیبات خود داشته با نام مروارید سیاه نیز شناخته شده. جهت کاشت در مناطق گرم و خشک مناسب می باشد زیرا نیاز آبی کمی داشته . میوه کروی و گرد مانندی در سایز کوچک محکم و مدور تولید خواهد کرد که رنگ آن در اول رشد به رنگ صورتی می باشد که پس از مدتی به رنگ صورتی مایل به بعد تبدیل خواهد شد و در نهایت به وقت رسیدن به رنگ سبز تغییر خواهد کرد.
افزون بر میوه پر خواص از این درخت صمغی را به دست خواهند آورد که ارزش تجاری خیلی وسیعی دارد به همین علت بیشتر آن را صادر خواهند کرد که از مواد با ارزش تشکیل دهنده صمغ این درخت بی نظیر می توان به روغن کلوفان و تربانتین اشاره کرد .
موارد استفاده درخت بنه:
از باردهی به نسبت بالایی برخوردار می باشد که در طول سال میوه زیادی را تولید خواهد کرد که میوه آن طعم ترشی داشته. از درخت بنه استفاده های گوناگونی مثل تهیه سقز، نرم کننده ،حشره کش ، خوشبو کننده، ، ضدعفونی کننده، تهیه سموم کشاورزی و … خواهند کرد البته از میوه این گیاه جهت تهیه مربا و ترشی استفاده خواهند کرد و از خشک شده آن نیز جهت معطر کردن ماست و دوغ به وفور استفاده خواهند کرد از طرف دیگر میوه این گیاه غذای عالی ای برای دام به شمار خواهد رفت، به همین علت گیاه با ارزشی به شمار خواهد رفت.
گلدهی این گیاه در فصل بهار روی می دهد که وقت شکوفه دهی منظره بسیار خیره کننده ای از طبیعت دلنواز را پیش روی چشمانتان قرار خواهد داد که بعد از گذشت چندین سال از کاشت بذر بالغ شده و محصول خواهد داد. این گیاه در اکثر مناطق به ویژه جنوب غربی آسیا به طور یک گونه خاص بخش پر وسعتی از جنگل تنگ را تشکیل خواهد داد. میوه این گیاه دارای طبع خشک و گرمی می باشد.
انواع درخت بنه:
درخت بنه انواع ارقام و واریته های گوناگونی داشته که سه نوع آن در ایران قابل رشد می باشند که عبارت اند از:
درخت بنه کابلی یا کسور:
درخت بنه کابلی در قسمت وسیعی از افغانستان، پاکستان و ایران رشد خواهد کرد که در کشور عزیزمان ایران در استان هایی مثل کرمان، کهکیلویه و بویر احمد و البته سیستان وبلوچستان به وسیعی رشد خواهد کرد.
بنه کردستانی/کلخنک یا سقز:
بنه کردستانی به اسم کلخنک یا سقز شناخته شده است که در قسمت وسیعی از ایران رشد می کند که میوه گرد و کروی مدوری داشته و از باردهی بالایی برخوردار می باشد که به مانند سایر واریته ها نیاز آبی بسیار کمی دارد و به صورت درختچه ای کوتاه رشد خواهد کرد .
درخت بنه چاتلانقوش:
درخت بنه چاتلانقوش یکی از گیاهان های پر طرفدار در ایران می باشد که از رشد سریع و آسانی برخوردار می باشد که میوه کروی مانندی داشته.
روش تکثیر درخت بنه:
درخت بنه اکثرا از طریق بذر تکثیر خواهد شد.
کشت بذری درخت بنه:
در کشت بذری پسته وحشی پیش از هر اقدامی لازم بوده که بخش رویی بذر را جدا نموده، بعد از آن بذر درخت بنه را در طول یک شبانه روز در آب ولرم خیس نموده، توجه کنید که پوسته بذر این میوه ی بی نظیر کمی سخت و سفت می باشد، به همین علت نیاز به یک دوره سرمادهی جهت شکسته شدن پوسته خود داشته که برای این کار قادر هستید آن را به مدت زمان 20 روز در یخچال و در دمای مناسب نگهداری نمایید.
بعد از آن بذرها را از یخچال خارج و یک گلدان با زهکشی خوب تهیه نمایید و بذر گیاه را در عمق مناسب کشت دهید و روی آن را پوشش دهید و در نهایت گیاه را آبیاری نمایید.