مطالب آموزشی

کوددهی نهال درختان انجیر

کوددهی نهال درختان انجیر
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 2 میانگین: 4.5]

باغدارانی که هدف آنان سرمایه‌گذاری بر روی صنعت کشاورزی و تولید انجیر می باشد باید با شرایط مراقبت و نگهداری از درختان انجیر آشنایی درستی داشته باشند یکی از حائز اهمیت ترین شرایط نگهداری و رسیدگی به درخت انجیر آگاهی در مورد بهترین وقت برای کوددهی و میان عناصر مورد نیاز آن تعادل ایجاد گردد.

انجیر میوه ای آبدار و شیرین با دانه های ریز می باشد که در صورت عدم اگاهی کامل و مراقبت اصولی سبب خشک شدن آن و کم شدن کیفیت آن خواهد شد.درخت انجیر عضو آن دسته از درختان می باشد که نسبت به مغذی کردن خاک دوروبر آن خیلی  حساس بوده به گونه ای که کمبود هر عنصری در خاک بستر این درخت حساس سبب ایجاد تنش هایی در میوه آن می شود.

دلایل کوددهی درختان انجیر:

اگر نهال انجیر خرید می کنید مواظب باشید که انجیر اصلاح شده خرید کنید، انجیر از آن دسته درختانی می باشد که بر اثر بیماری نخواهد مرد، اما کمبود مواد مغذی در خاک سبب از بین رفتن به مرور آن خواهد شد ، انجیر میوه بهشتی می باشد و بمب ویتامین و ریزمغذی نیز به شمار می رود.

همانگونه که همه ما آگاهیم برای به درست کردن چنین میوه ای، ریشه های درخت خیلی سخت در  تلاش هستند تا تغذیه خود را کامل  انجام دهند، حتی اگر یک عنصر هم کم باشد ، ریشه انجیر همه ی انرژی خود را مصرف جذب این عنصر خواهد کرد. در نهایت سیستم دفاعی آن کم خواهد شد، یکی از حایز اهمیت ترین عناصری که باغبان باید برای بستر درخت انجیر فراهم نماید موارد زیر است:

  • عناصر فسفر، نیتروژن، پتاسیم
  • آهن، منیزیوم، مس و روی
  • کلسیم، پتاسیم، سدیم
  • کلر، بور، منگنز

یک باور قدیمی و نه چندان درست در میان کشاورزان وجود داشته داشته که پیش از احداث باغ، خاک را آنالیز خواهند کرد و با کودهای طبیعی و شیمیایی گوناگون آن را کود دهی می کنند، اما فراموش نکنید که ریشه درخت همیشه در حال تغذیه می باشد و اگر کود دهی باغ انجیر طبق استاندارد و اصول کلی نباشد، پس از گذشت 5 تا 6 سال بعد از به بار آمدن بار اقتصادی این درخت بی نظیر ، خاک اطراف درخت انجیر فقیر خواهد شد.

پس توصیه خواهد شد بعد از به ثمر رسیدن بار اقتصادی درخت انجیر، انجام تحلیل و تجزیه برگ و خاک هر سال انجام گردد، به خاطر بیاورید که هزینه انجام پیشگیری از بیماری های درخت انجیر بسیار کمتر از هزینه درمان درخت انجیرتان می باشد.

کوددهی نهال درختان انجیر ر

تأثیر کود نیتروژن بر رشد درختان انجیر:

قبل از بررسی موضوع  اثرات کود نیتروژن بر رشد درخت انجیر، بهتر می باشد اثرات انواع گوناگون عناصر مورد نیاز درختان انجیر را بررسی نماییم:

نیتروژن:

نیتروژن بر روی رشد حجمی آن اثر خواهد گذاشت ، به درختان انجیر جوان فرمان رشد قدرتمند و سریع را خواهد داد، البته در طب گیاهی هیچ گونه استفاده ای از کود های نیتروژن در سال اولی کاشت و سال اول باردهی توصیه نخواهد شد . از آنجا که تمام انرژی نهال برای رشد و بزرگ تر شدن مصرف خواهد شد، قدرت دفاعی آن در مقابل آفات و بیماری ها ضعیف خواهد شد.

فسفر:

فسفر یکی از عناصر بسیار کم یاب موجود جهت ریشه زایی درخت انجیر می باشد که فرآیند گرده افشانی و گل دهی را تسریع می بخشد . فسفر با اثرگذاری روی DNA و RNA سبب شده مرحله بعد از لقاح، تشکیل لقاح و تقسیم سلولی را قوی تر خواهد کرد.

گوگرد:

اگر باغداران انجیر متوجه زرد شدن نهال انجیر در مرحله های رشد و برگ شوند، باید بلافاصله کمبود گوگرد را بررسی نمایند.

پتاسیم:

مهندسان کشاورزی توصیه های اصولی را در باره واکنش آنزیمی درختان انجیر به شما خواهند داد یکی از عواملی که سبب خواهد شد واکنش های آنزیمی درخت انجیر شما به آرامی انجام گردد پتاسیم می باشد .پتاسیم به خصوص در اوایل پاییز استفاده خواهد شد چراکه سبب تقویت سیستم دفاعی درخت انجیر و مراقبت در مقابل سرما درختان خواهند شد.

مقدار مصرف بهترین کود برای درخت بادام

اکنون وقت بررسی تاثیرات نیتروژن روی درختان انجیر می باشد. وظایف اصلی نیتروژن عبارت اند از:
  1. جذب نیتروژن به درخت انجیر کمک خواهد کرد تا اسید های آمینه بیشتری جذب نمایند و میوه درخت انجیر دارای پروتئین بیشتری شود.
  2. یکی از عللی که درختان انجیر خوب عمل خواهند کرد، رنگ سبز برگ آنان و وجود ماده ای به اسم کلروفیل می باشد . برگ های سبز انجیر جهت انجام فرآیند فتوسنتز عالی می باشند و این درخت نور خورشید را به خوبی جذب خواهد کرد.

این روز ها درخت های انجیر در نهالستان های کشور به طور قلمه و اصلاح شده تولید خواهند شد که سازگاری این درخت با اقلیم های گوناگون افزایش چشمگیری پیدا کرده است، به صورتی که با تامین خاک حاصلخیز و مدیریت اصولی و درست، سمپاشی و آبیاری، کشاورزان قادر هستند باغات تجاری درخت انجیر را احداث نمایند. و در هر هکتار کم کم7 تا 9 تن میوه با کیفیت بالا تولید کند، شناسایی و رعایت بعضی از نکات ریز همانند مقدار ازت در کود به کشاورزان این امکان را خواهد داد که عملکرد بهتری از درختان انجیر خود پیدا کنند.

نکته 1) اگر نهال شما به مرحله بار اقتصادی نرسیده بهتر می باشد از کود (5-5-20) استفاده نمایید .

نکته 2) بعد از باروری اقتصادی، مقدار نیتروژن در خاک کم خواهد سد، بهره گیری از کودهای سه ۲۰ و سه ۱۰ بهتر جوابگوی شما خواهد بود.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 2 میانگین: 4.5]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *