گوجه فرنگی، یکی از محصولات پرمصرف و مهم در سبد خورد و خوراک خیلی از مردم جهان می باشد . این میوه با ویژگیهای منحصر به فرد خود ، نه تنها بهعنوان یک ماده غذایی بسیار با ارزش قرار گرفته، بلکه در صنایع گوناگون نیز کاربردی می باشد.
اما موفقیت در پرروش و کشت گوجه فرنگی به موارد گوناگونی وابسته می باشد و یکی از حایز اهمیت ترین این موارد، روش آبیاری گوجه فرنگی می باشد. آبیاری به موقع و اصولی قادر است تأثیر گذاری چشمگیری بر کیفیت و مقدار محصول نهایی داشته باشد.
در این مقاله می خواهیم تا با بررسی روش های گوناگون آبیاری و احتیاج های آبی گوجه فرنگی بپردازیم تا علاقهمندان و کشاورزان به این حوزه قادر باشید با بهره گیری از اطلاعات جمع آوری شده ، به بهترین نحوه ممکن این میوه را پرورش بدهند.
تاریخچه گوجه فرنگی
در این بخش مقاله درباره گذشته کشت بوته ی گوجه فرنگی و تغییرات روش های گوناگون آبیاری این میوه در طول زمان می خوانید .
گذشته کشت و پرورش گوجه فرنگی
گوجه فرنگی که به اسم های گوناگونی در سراسر دنیا شناخته شده است، از قاره آمریکا به سراسر مردم جهان معرفی شد.
افراد بومی آمریکای جنوبی از این میوه برای رژیم غذایی خود مرتباً استفاده می کردند و با کشف قاره جدید به وسیله ی اروپایی ها، گوجه فرنگی به همه ی نقاط دیگر دنیا پخش شد.
در قرون وسطی، این میوه با سرعت بالا در مناطق گوناگون دنیا، ازجمله آسیا، اروپا و آفریقا محبوب گشت و به کشاورزان اروپایی معرفی شد.
تغییرات روشهای آبیاری با گذشت زمان
با گسترش پیدا کردن کشت گوجه فرنگی در مناطق گوناگون دنیا، نیاز به تکنیک های گوناگون آبیاری احساس شد.
در ابتدای کار، شیوه ی آبیاری گوجه به طور سنتی و با بهره گیری از آبرانی و رودخانه صورت می گرفت؛ اما با پیشرفت های فناوری و علم، روش های بروز تر، جدید تر و کار آمد تری جهت آبیاری گوجه فرنگی معرفی شدند.
ازجمله آبیاری قطره ای که این روز ها به عنوان یکی از بهترین روش ها جهت آبیاری گوجه فرنگی شناخته شده است.
مقدار مصرف آب گوجه فرنگی
گوجه فرنگی، مثل خیلی از گیاهان دیگر، به آب برای رشد و تولید نیاز دارد؛ اما تعیین میزان مناسب آب برای آن یک هنر است.
نحوه آبیاری گوجه فرنگی باید با دقت و طبق نیازهای ویژه گیاه انجام گردد.
آبیاری بیش از نیاز گوجه فرنگی قادر است به وقوع مشکلات زیادی از جمله بیماری های قارچی و بروز مشکلات در ریشهها سبب شود.
زیاد بودن نم در خاک قادر است فضای مناسبی جهت رشد قارچ ها و باکتری های نه چندان مفید فراهم نماید که این کار به نوبه خود قادر است سلامت گوجه فرنگی را تهدید نماید.
از دیگر جهت، آبیاری کمتر از نیاز واقعی بوته گوجه فرنگی قادر است سبب توقف رشد، کم شدن محصول و حتی خشک شدن گیاه گردد.
در این حالت، گوجه فرنگی قادر نمی باشد به مواد مغذی مورد احتیاج خود دسترسی پیدا نماید و در نهایت کیفیت و کمیت محصول تولیدی کاهش پیدا خواهد کرد.
پس، تعادل در آبیاری و درک عمیق از احتیاج های آبی گوجه فرنگی از اهمیت خیلی زیادی برخوردار می باشد.
با بهره گیری از تکنیک های جدید و مطالعات علمی دقیق، قادر هستیم به یک آبیاری عالی و کار آمد برای بوته ی گوجه فرنگی دست یافت.
شیوه ی آبیاری گوجه فرنگی باید به صورتی باشد که نه خیلی بیش از حد آبیاری گردد نه خیلی کم، چرا که در هر دو مورد گوجه فرنگی دچار مشکل می شود .
روش آبیاری گوجه فرنگی
در این بخش چندین روش آبیاری گوجه فرنگی را توضیح میدهیم:
آبیاری قطرهای گوجه فرنگی
شیوه ی آبیاری گوجه فرنگی با بهره گیری از سیستم آبیاری قطره ای در چندین سال گذشته به یک اصل در صنعت کشاورزی تبدیل گشته است .
این روش با بهره گیری از مصرف آب کمتر و بهروری بالاتر ، یکی از مزیت های حایز اهمیت خود را نشان خواهد داد.
مطالعات اخیر نشان می دهد که گیاهانی که با این سیستم آبیاری می شوند تا ۴۰ درصد آب کمتری مصرف خواهند کرد.
جهت بهینه کردن این روش، قادر هستید از مالچ پلاستیکی استفاده نمایید. بهره گیری از مالچ پلاستیکی با آبیاری قطره ای قادر است عملکرد آبیاری را به صورت قابل توجهی بیشتر کند و همچنین به جلوگیری از تبخیر آب کمک نماید .
آبیاری گوجه فرنگی در خانه
چگونگی آبیاری گوجه فرنگی در شرایط خاص خانگی نیز از اهمیت خاصی برخوردار می باشد . جهت رشد مناسب گوجه فرنگی، کود دهی و آبیازی منظم ضروری خواهد بود.
در هوای خشک و گرم، توصیه خواهد شد که هفته ای حداقل یک بار به گیاهان آبیاری بسیار زیاد شود . البته، هر دو یا سه هفته یک بار با بهره گیری از کود متعادل، گیاهان را کود دهی نمایید.
نحوه آبیاری نشا گوجه فرنگی
نشا بوته گوجه فرنگی نیاز به توجه و دقت خاصی در زمینه یٔ آبیاری خواهد داشت. بعد از کاشت بذر بوته ی گوجه فرنگی در سینی های نشا، باید با بهره گیری از یک آب پاش با سوراخ های خیلی ریز، نشا ها را آبیاری نمود.
زهکشی عالی و جلوگیری از بوجود آمدن واژگونی آب در سینی ها از اهمیت خاصب برخوردار می باشد .