شناخت انواع پیوند و بهترین زمان پیوند زدن، در باغداری های نوین یک نوع نیاز مهم می باشد و در بین باغداران و نهال زنان بسیار مهم است ، پس با ما همراه باشید تا اطلاعاتی پیرو انواع پیوند زنی و نکات بسیار مهم که باید آنها را مورد توجه قرار دهید را در اختیار شما بگذاریم.
پیوند زنی یا پیوند زدن، روشی است که دو گیاه را با روش ازدیاد در یک گیاه دیگر پیوند می زنند، در اصل از قسمت پایینی گیاه پایه پیوند استفاده می کنند و آن را به قسمت فوقانی جوانه ظریف پیوند می زنند ، این عمل در واقع به منظور ترکیب و بهبود عملکرد دو گیاه یا دو پایه انجام می شود . برخی ارقام مانند درختان شلیل و هلو به علت عمر کوتاه معمولا با پایه پیوند ها پیوند زده می شوند تا عمر طولانی تری داشته باشند، امروزه بیشتر درختان میوه روی پایه پیوند ها پیوند داده می شوند ، اهمیت پیوند زدن، در این است که ویژگی های خاص و منحصر به فرد گیاه را بر گیاه جدید انتقال می دهد و در واقع تاثیر مثبت این روش در تولید مثل و ازدیاد گیاهان است.
پیوند زدن درختان و گیاهان از گذشته های دور در بین باغداران رایج بوده و روش امروزیی نیست، اولین بار کشاورزان چینی بودند که از پیوند زدن استفاده کردند، منظور های مختلفی از چنین روشی دنبال می شود در درختان میوه دار هدف از پیوند زدن افزایش بازدهی و افزایش کیفیت و کمیت محصولات می باشد. لازم به گفتار است که پیوند زدن معایب و محاسن زیادی دارد.
از معایب آن می توان به این اشاره کرد که پیوند زدن، همیشه خواسته اصلی را تامین نمی کند و قسمتی که پیوند انجام شده حجم داده می شود و تطابق پایه و پیوند به خوبی رعایت نمی شود . از خوبی های پیوند زنی ، هم می توان به نگه داری ویژگی یک رقم و تغییر رقم درخت و بوته اشاره نمود، البته پیوند یک ویژگی بسیار خوبی که دارد ، این است که موجب می شود به وسیله آن بیماری های ویروسی را به آسانی تشخیص داد و بخش های آسیب دیده را ترمیم کرد. در آخر باید اشاره نمود که پیوند موجب می شود درختان کهن، جوان تر شده و باردهی مطلوب را آغاز کنند.
انواع پیوند
پیوند زدن انواع مختلفی دارد که باید مناسب با نوع رقم مورد نظر پیوند زنی مناسب را انتخاب نمود، برای پیوند دو سبک کلی وجود دارد، پیوند جوانه و پیوند شاخه . تفاوت بین پیوند جوانه و پیوند شاخه در نوع پیوندک ها و زمان پیوند زدن است. در پیوند جوانه یا پیوند پوست، پیوندک قسمت کوچکی از پوست درخت همراه با یک جوانه است . ولی در پیوند شاخه یا پیوند چوب، پیوندک یک قطعه کوتاهی از شاخه است. بهترین وقت برای پیوند جوانه اواخر ماه خرداد تا اواخر شهریور در زمانی که گیاه در حال رشد است. ولی پیوند چوب یا شاخه معمولا در فصل استراحت درخت یعنی در ماه های زمستان انجام می گیرد.
پیوند زدن چه کاربردی دارد ؟
همانطور اشاره شد بسیاری از درختان یا گیاهان را نمیتوان از طریق کاشت دانه پرورش داد. همچنین بسیاری از درختها در انزوا به بار نمی نشینند و باید آن ها را به یک درخت دیگر پیوند زنی کرد. علاوه بر موارد اشاره شده، با پیوند زدن می توان درختان میوه که ارتفاع و سایز آنها برای حیاط یا باغچه های خانه ها مناسب نیست و یا سالها طول می کشد تا تا بازدهی داشته باشد را به درخت های کوتاه تر تبدیل کرد. به این صورت که شاخه های سالم و جوان درخت مورد نظرمان را بر پایه پیوندی که باعث ایجاد درخت های کوتاه می شود پیوند می زنیم و بدین صورت درختانی ایجاد می کنیم که تنها 2 متر ارتفاع دارند و میتوانند میوه بدهند و باردهی خوبی داشته باشند.
اصول مهم جهت انجام یک پیوند موفق
پایه و پیوندک باید با هم سازگاری داشته باشند.
پیوندک و پایه باید کاملا روی هم قرار گیرند.
عملیات پیوند باید به موقع انجام گیرد.
مقداری جوانه روی پیوندک وجود داشته باشد.
تمام سطوح برش داده شده باید بلافاصله در برابر از دست دهی آب محفاظت شوند.
برای کمک به جوش خوردن جوانه ، باید قسمت بریدگی پایه و پیوندک صاف بوده و چسب و نخ پیوند بکار گرفته شود.
مراقبت های لازم شامل آبیاری به موقع و حفظ محل پیوند زدن از تابش مستقیم آفتاب ، پس از انجام پیوند صورت گیرد.
اما برای انجام یک پیوند موفق باید از وسایل عالی و کاربردی استفاده کرد و یکی از آن دسته وسایل قیچی پیوند است ، قیچی پیوند دارای تنوع های زیادی بوده که یکی از آن ها قیچی امگا است ، این قیچی ساخت چین می باشد و دارای تیغه برشی شاخه و پیوند است که قطر برش آن 20 میل است و برشی بسیار دقیق دارد .