کلمه ی بهره وری افزون بر بخش های گونا گونی مثل کارهای آنلاین و سنتی، اقتصاد کشور، مدیریت، ورزش و… درکشاورزی نیز کاربرد دارد و یکی از فاکتور های اصلی موفقیت در هر بخش کاری ای می باشد. اگر شما دنبال بیشتر کردن بهرهوری در پروسه ی کشاورزی خود می باشید، به جای درستی سر زده اید . ما در ادامه این مقاله به طور تخصصی به راه های بیشتر کردن بهروری کشاورزی و مسائل مرتبط به بیشتر کردن بهرهوری در کشاورزی خواهیم پرداخت. در ادامه با ما همراهی کنید .
بهرهوری یعنی چه؟
برای اینکه توانایی این را داشته باشید که معنای بهره وری در کشاورزی را خیلی خوب درک کنید ،نیازمندید تا با تعریف کلمه ی بهره وری آشنایی لازم را داشته باشید . کلمه ی بهره وری تعریف ها و معانی زیادی دارد اما در ابتدایی ترین حالت قادر هستیم بگوییم بهره وری شامل کسب حداکثر سود با بهره گیری از نیروی انسانی، نیروی کار، تجهیزات وماشین آلات برای افزایش رفاه جامعه. تا الان که با معنی بهرهوری آشنایی کامل پیدا کرده اید، آماده هستید تا با معنی بهره وری در بخش کشاورزی و راه های افزایش آن، آشنایی پیدا کنید. در ادامه با ما همراه بشوید.
بهره وری در کشاورزی چیست؟
با در نظر گرفتن اینکه کشور ما مکان های جغرافیایی و منابع محدودی برای کشاورزی دارد، معنی عمیق بهره وری در کشاورزی به یکی از حائز اهمیت ترین مفهوم های در این بخش تبدیل شده است. به صورت خلاصه وار قادر هستید بگویید که بهره وری در بخش کشاورزی دارای توان استفاده از امکانات و منابع محدود در کشاورزی جهت رسیدن به اهداف و منابع بزرگ می باشد. شایان ذکر است که این منافع هم قادر هستند کیفیت محصولات باشند و هم قادر اند سود بیشتر محصولات کشاورزی باشند
به سخنی دیگر بهره وری در کشاورزی بیانگر این مطلب است که اصلا نباید کمیت و کیفیت محصولات را قربانی کم کردن هزینه در کشاورزی کنیم؛ بلکه باید قادر باشیم به صورت همزمان با مدیریت کردن هزینه در کشاورزی، همان کمیت و کیفیت محصول را برای خودمان حفظ نماییم و در نهایت سود بیشتری را بدست بیاوریم.
چرا باید از بهره وری در کشاورزی استفاده کنیم؟
متاسفانه کشور ما عضو آن دسته از کشور هایی است که مجموعه ای زیاد از کمبود ها را در بخش کشاورزی خود دارند و زمین های مناسب کشت در کشورمون سهم خیلی کمی را دارا می باشند. . این سهم مقداری تا 15 % مساحت کل کشور را شامل می شود.
همانگونه که احتمالا تابه اینجا فهمیده باشید، ما با محدودیت ها و کمبودهای خیلی زیادی در بخش کشاورزی دست و پنجه نرم می کنیم و باید قادر باشیم تا با بهره گیری از بهرهوری کشاورزی، نهایت استفاده را از امکانات و منابع محدود ببریم. از رایج ترین کمبود ها و محدودیت ها در کشاورزی، قادر هستیم به موارد زیر اشاره کنیم:
توجه نکردن به پایداری بازار محصولات کشاورزی در ایران و خارج از کشور
وجود نداشتن زیر ساخت های اصولی و استاندارد در حمل محصولات کشاورزی
توجه نکردن به الگوی کشت مناسب با در نظر گرفتن شرایط آبی که منطقه ی موردنظر دارد
وجود مدیریت غلط در بهره گیری از منابع کشاورزی؛ مثل استفاده از تجهیزات کهنه
باید در نظر گرفت که این کمبود ها در نتیجه سبب اصراف منابع و کم شدن بهرهوری کشاورزی خواهد شد.
همانگونه که گفته شد، ما با بیشتر کردن بهرهوری کشاورزی، قادر هستیم با هزینه خیلی کمتر ، محصول بیشتر و با کیفیت تری به تولید برسانیم.
اگر قصد بیشتر کردن بهرهوری کشاورزی را داشته باشید ، اول باید ویژگی ها و توانمندی هایتان را شناسایی نمایید و بعد از آن بر اساس دانش مدرن، جهت کم کردن هزینه های ککشاورزی و تولید محصول با کیفیت تر و بهتر برنامه ریزی نمایید.
راههای افزایش بهره وری در کشاورزی کدامند؟
در اینجا به حایز اهمیت ترین راه ها برای بیشتر کردن بهره وری در کشاورزی اشاره می کنیم. شایان ذکر بوده که بعضی از این روش ها قادر هستند به طور غیر مستقیم و بعضی دیگر قادرند به طور مستقیم در بیشتر کردن بهرهوری کشاورزی تاثیرگذار باشند.
تلاش جهت کم کردن ضایعات محصولات کشاورزی
دادن اهمیت خیلی خاص جهت حذف مانع هایی جهت صادرات کشاورزی و کنترل کردن و در دست گرفتن مقدار واردات
تلاش جهت بهتر کردن بهبود وضعیت مکانیزاسیون در بخش کشاورزی
پیشنهاد و طرح الگو های کشت مشخص در بخش کشاورزی با روش های خیلی جدید آبیاری
تلاش برای بهینه کردن آبیاری و آبرسانی محصولات کشاورزی و بهره گیری از وسیله هایی که با نشتی پیدا کردن آب لوله ها هشدار دهند. (کم. کردن هزینه و مقدار مصرف آب)
تلاش جهت آبادانی و توسعه ی منطقه های روستایی که در آن ها زمین های کشاورزی وجود دارند.
تلاش جهت ایجاد انگیزه و شور و اشتیاق و بهبود نیروی کار و جلوگیری از مهاجرت آنان به شهر ها
استفاده از روش کشت گلخانه ای
تشکیل اتحاد میان واحد های تولید محصولات کشاورزی و بانک ها
سرمایهگذاری و حمایت برای اجرای طرح های زیر بنایی کشاورزی و صنعتی در مناطق مناسب کشاورزی