این روز ها موضوع بسیار مهم کم آبی بحثی می باشد که کشور های بسیار زیادی را به فکر وا داشته است . لازم به ذکر می باشد که ایران کشور ما نیز از این بحران دور نبوده و به علت مواجه شدن با این معضل قسمت کشاورزی با مشکل مواجه شده است . خشکسالی های پیاپی و ایجاد بحران کم آبی، باید با بهینه سازی و اصلاح روش های آبیاری نواری، کرتی، جویچه ای و شیاری و جایگذین کردن آنها با سیستم های آبیاری جدید و نوین، از اصراف منابع بسیار کمیاب و. ارزشمند آب جلوگیری به عمل آورده شود .
به صورت کلی آبیاری قطره ای یکی از ایده های بسیار عالی جهت مواجه شدن با این دسته از مشکلات می باشد . نوار آبیاری قطره ای جهت انواع کشت های ردیفی و متراکم مثل ، صیفی جات،سبزیجات، ذرت، گندم، هندوانه، علوفه، خربزه، خیار، پیاز، گوجه فرنگی ، سیبزمینی،آفتابگردان توتفرنگی، پنبه و چغندر کاربردی می باشد . این روش در گلخانه ها نیز قابل استفاده می باشد.
اجرا و طراحی یک سیستم مناسب آبیاری قطره ای، چه جهت استفاده برای مصارف خانگی و اندازه های کوچک و چه جهت استفاده کردن آن در باف ها و زمین های بزرگ و با اهداف صنعتی، خیلی اقتصادی تر و مقرون به صرفه تر می باشد. البته باید این شرط را که رعایت اصول اولیه آن می باشد، رعایت کنیم و موارد ضروری جهت بررسی را به دقت انتخاب کنیم.
جهت انجام هر گونه سیستم آبیاری قطره ای احتیاج به بررسی کردن چند مورد مهم دارید که حتماً باید بررسی شوند تا از شکست طرح خود جلوگیری به عمل آورید . در ادامه این مقاله با ما همراه شوید تا با انجام ندادن اشتباهاتی که در زیر گفته شده از داشتن یک مجموعه ی بی نظیر آبیاری قطره ای بیشترین استفاده را داشته باشید.
اشتباهات پر تکرار آبیاری قطره ای
نصب نکردن فیلتر در اول کار آبیاری قطره ای
اکثر افراد استفاده از فیلتر را کاری بیخود و یا کاری وسواسی می دانند. حتی اگر از آب خیلی با کیفیتی بهره بردید، باز هم نیازمند نصب فیلتر خواهید بود. ذرات نامحلول و معلق در آب، جلبک ها و رسوبات خراب خواهند کرد قطره چکان ها، به علت کوچک بودن مجل خروج آب شان، به گرفتگی خیلی حساس می باشند . از فاکتور های خیلی مهم شکستن طرح آبیاری قطره ای گرفتگی قطره چکان ها می باشد.
نادیده گرفتن فشار کمتر از حد مجاز
جهت استفاده بهتر از سیستم آبیاری قطره ای حتماً یک تایمر آبیاری را مورد استفاده قرار دهید. تایمرهای آبیاری سیستم شما را به بهترین نحوه ی ممکن اداره خواهند کرد. با بهره گیری از این وسیله از یک طرف احتیاجی به مصرف انرژی و زمان جهت آبیاری نخواهید داشت و از طرف دیگر این کار را فراموش نمی کنید. برای اینکه یک تایمر آبیاری کار کرده، بتواند آب را به تجهیز شما وارد نماید باید میزان مشخصی از فشار آب پشت آن قرار گرفته باشد.
تایمرهای آبیاری داخل دفترچه ی راهنمای شان به بیشترین و کمترین این مقدار فشار اشاره کرده اند. این مقدار به طور معمول مقداری بین 1 تا 5 بار می باشد البته این فشار قادر است صفر هم باشد.
نصب نکردن فشار شکن در ابتدای مسیر سیستم آبیاری
گاهی اوقات مشکل فشار به طور برعکس عمل خواهد کرد. به این معنا که این مقدار بیشتر از مقدار ظرفیت جهت استفاده در سیستم آبیاری قطره ای می باشد. در بیشتر شهر های جنوبی ایران بهره گیری از پمپ های خانگی، به علت فشار کم آب در این مناطق، رواج پیدا کرده است. البته در زندگی های آپازتمان نشینی شاهد رشد روز به روز استفاده این پمپ ها در ساختمان ها می باشیم.
نادیده گرفتن حجم آب سیستم
مقدار آبی که در لوله ی آب خانه های مسکونی در جریان می باشد چیزی حدود 1000 لیتر بر ساعت می باشد. این مقدار با درنظر گرفتن قطر کم لوله های خانگی تحت کنترل و مناسب آبیاری قطره ای می باشد. هنگامی که منبع آب به پمپ آب و چاه بزرگ یا سیستم ثقلی تغییر پیدا خواهد کرد این مقدار خیلی خیلی بیشتر خواهد شد.
نداشتن قطعات اضافی و یدکی
در شمارش مقدار لوازم مورد نیاز آبیاری قطره ای خود به هیچ وجه خساست به خرج ندهید! به طور معمول خریدن لوازم سیستم آبیاری قطره ای کاری زمان بر بوده و احتیاج به خرید قطعات آن از مغازه ها و فروشگاه های مجزا دارید. پس چه بهتر جهت پیشگیری از خوابیدن سیستم، به دلیل خرابی یکی از قطعه ها و نداشتن جایگزین، از همان اول کار نسبت به تهیه مواردی مورد نیاز اقدام نمایید.
داشتن مقدار کمی لوله اضافی، چندین رابط، زانو و سه راهی و قطره چکان بیشتر از نیاز ممکن است برای شما هزینه ی چندانی بر ندارد و با این کار اگر به تعویض یک قطعه نیاز پیدا کردید مجبور نباشید سیستم آبیاری خود را خاموش نماییو و به دنبال خرید و پیدا کردن لوازم آن باشید.