هرس درخت انار به اضافه ی جدا کردن اندامهای مریض و شکسته و صدمه دیده درخت؛ به حالت گیری خوب تر نهال در اول دوره ی پرورش و همین طور در بهبود یافتن انرژی تولید شده با ریشه به بقیه ی اندامهای درخت کمک میکند. از این طرف هرس درست و صحیح درخت؛ یکی از مرحله های مهم در باغداری کردن و مراقبت از باغ به شمار میاید. در این قسمت میخواهیم تا با شیوه ی انجام هرس در درختان انار بهتر آشنا شویم. پس تا آخر این متن ما را دنبال کنید.
شیوه های کلی هرس درخت انار
به صورت کلی هرس درختان انار به دو دلیل کلی انجام میشود:
هرس برای فرمدهی: هرس فرم درخت های انار برای به وجود آوردن یک شکل مناسب برای درخت از یک تا پنج سالگی نهال انار انجام می شود. در این هرس به اضافه ی فرمگیری بیشتر درخت ها؛ به نور رسانی به شاخه و برگهای داخلی تاج هم رسیدگی و توجه میشود.
هرس برای باروری و سالیانه: این هرس دو هرس سبز و هرس خشک است.
هرس فرمدهی درخت های انار به چه صورت است؟
هرس فرم درخت های انار به دلیل فرم دهی خوب تر به درخت؛ گرفتن نور با همه شاخه و برگها؛ کوتاه قرار گرفتن درخت برای برداشت کردن راحت تر محصول و بالارفتن استقامت درختان؛ رسیدن به انرژی برای شاخههای بارده؛ و از همه پر اهمیت تر است و برای بالا رفتن راندمان باغ انجام میشود.
بهترین فرمها برای درخت انار
هرس کردن فرم درخت های انار از وقت کاشتن نهال تا شروع محصول دهی درخت یعنی سن پنح سالگی انجام میشود. در این هرس با دقت داشتن به فرم انتخابی درخت انار؛ مرحله های هرس را هر سال تکرار میکنیم. اغلب برای درخت های انار فرمهای تک درخت؛ دو تنه؛ سه تنه؛ چهار تنه؛ شیوه ی جامی و باد بزنی انتخاب میشود.
در سال اول
سال اول در حقیقت همان سالیاست که درخت کاشت می شود. در ماه فروردین وقتی که درخت جوانه زنی را شروع کرده است باید نهال انار را سربرداری کنید.
در فرم تک تنه باید نهال انار تان را از ارتفاع 1 متری سربرداری کنید.
در فرم چهار تنه و جامی باید سربرداری نهال انار را از ارتفاع سی سانتی متری انجام دهید.
در سال دوم
در این سال باید با دقت داشتن به شیوه های فرمدهی که انتخاب کرده اید در سال قبلی؛ فقط شاخههایی که از درست اضافه هستند را جدا نمایید.
هرس درخت های انار در ماههای خرداد؛ تیر و مرداد؛ قابل انجام شدن نیست. هرس در این ماهها به ویژه در مناطق گرمسیری موجب بالا رفتن احتمال آفتاب سوختگی در درخت انار خواهد شد.
در سال چهار و پنجم
در این سالها باید به اضافه ی انجام هرس ساده که بن معنی جدا کردن شاخههای اضافی و پاجوش و تنه جوشها است. باید ب ارتفاع درخت کنترل داشته باشید.
نکته: تاج تنه را خالی نکنید. این کار موجب بالارفتن احتمال افتاب سوختگی درختان میشود.
هرس باردهی درخت های انار
هرس باردهی درخت های انار هرساله به دلیل بالا رفتن محصول دهی درختان انجام می شود. به صورت کلی هرس باردهی به دو صورت است:
هرس خشک
هرس سبز
هرس خشک درخت انار
در اخر های فصل زمستان قبل از بیدار شدن درختان از خواب زمستانی کشاورزان هرس خشک انجام می دهند. این هرس به دلیل جدا کردن شاخههای اضافی درخت انار و سرمازده و خشک انجام میشود. برای پرورش عالی تر شاخههای بارده و دستکها؛ بهتر است شاخههای مزاحم را جدا کنید.
همینطور شاخه و تنههای خشک و سرما خورده را جدا کنید. تا از آفت ها ؛ سوسکها و حشراتی که برای درخت مزاحم هستند و خروج شیره گیاهی پیشگیری شود.
مکان هرس را با کمک از چسب پیوند پوشش دهید. تا از وارد شدن آفت ها و قارچها و باکتریها به داخل زخم جلوگیری کنید.
برای مشاهده محصول روی عکس کلیک کنید.
هرس سبز درخت انار
هرس سبز در مراحل رشد درخت انجام میشود. ماههای تیر و مرداد مناسب ترین وقت برای انجام هرس سبز حساب می شوند.
در هرس سبز شاخههای اضافی و نرکها و پاجوشها را هرس کنید. دقت داشته باشید که پاجوشها و نرکهای مزاحم به خاطر تغذیه از انرژی تولید شده برای ریشه؛ به صرفه جوی بیشتر انرژی کمک میکنند. از طرفی با یک هرس در قصل تابستان؛ این اندامهای مزاحم را هرس کنید و بر روی محل زخم؛ چسب ویژه ی پانسمان قرار دهید.
سخن پایانی
هرس درخت انار یکی از کارهای خیلی حساس برای درخت ها حساب میشود. که اگر این کار با یک متخصص و به شیوه ی صحیح انجام شود. می تواند بهترین محصول دهی و سودآوری را برای شما داشته باشد. در روبه رو هرس غلط و نادرست موجب جدا کردن اندامهای بارده و یا ادامه ندادن باردهی درخت خواهد شد. از طرفی برای انجام دادن هرس؛ باید از نیروی فنی و متخصص کمک بگیرید و از ابزارهای مهم که یکی از آنها قیچی هرس دستی است، غافل نشوید.
یک نظر در “هرس درخت انار”